KEMPENLAND historie

Geschiedenis van het Kwartier Kempenland in de Meierij van Den Bosch - Jan van Dingenen

Commentaar

Ik heb de tijdbalk met de geschiedenis van Kempenland met veel interesse geschreven. Helaas niet altijd met veel plezier. Met name in de oorlogsperiodes en vooral in de Tachtigjarige oorlog, werd ik soms echt boos over de ellende die de legers afriepen over de toenmalige bewoners. Ik weet ook wel dat de huursoldaten in hun woonplaats precies dezelfde arme boeren waren als degene die ze hier beroofden en vermoorden, maar dat helpt niet echt. Het was de werkelijkheid, toen hier en tegenwoordig soms nog in andere landen.

Ook in Kempenland was er natuurlijk niet alleen ellende. Maar soms krijg ik de indruk dat het hoogst bereikbare was: geen oorlog, geen hongersnood en geen besmettelijke ziekte. Hierbij speelt natuurlijk mee dat ook toen goed nieuws, geen nieuws was en dat het dus niet is opgetekend.

Nogmaals, ik vond het zeer interessant om het allemaal bij elkaar te zoeken. Ik wil er ook nog een tijdje mee doorgaan, dus de site zal regelmatig worden bijgewerkt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat commentaar nu niet welkom is. Als u fouten ziet hoor ik het graag. Als u aanvullingen hebt, laat het me weten. Of als u publikaties kent die ik zeker zou moeten verwerken, ik hoor het graag. Vooral over de dorpen die nu bij België horen maar die vroeger natuurlijk geografisch en deels zelfs staatkundig gewoon een geheel vormden met Kempenland, heb ik nog relatief weinig informatie.

Dus een is welkom. Bij voorbaat dank.

Jan van Dingenen